Szeged, Tisza Lajos krt. 63. +36 (30) 145 1401 Duo Dental Studio Kft.

Fogszabályozás és szájhygiénia

Fogszabályozás és szájhygiénia
A szájhygiénia megfelelő elsajátítása fogszabályozó kezelés nélkül is nagyon fontos. Fogaink egészségének fenntartása érdekében az alapos fogmosás mellett kiegészítő szájápolási eszközök használatára van szükség.

Fogmosás során a fogkefe sörterendszere nem tud behatolni a fogközökbe, így az ott megrekedt ételmaradékot sem távolítja el. Ezek tisztítására fejlesztették ki a fogselymet és a fogköz-tisztító kefét. Ezen speciális eszközök alkalmazása segít, hogy minden egyes fog plusz két felszínét megtakaríthassuk. Mindezek után tanácsos egy jó alapos szájvizes öblítés. Hangsúlyozni kell, hogy a szájöblítő használata nem helyettesíti sem a fogmosást, sem a fogselymezést.
Amint valaki kap egy rögzített fogszabályozó készüléket a fogaira, rögtön sokkal nagyobb akadállyal kell a fogkeféjének megküzdenie. A kis tappancsok (szaknyelven bracketek) kettéosztják fogaink felszínét. Így gyakran beleeshet a páciens abba a hibába, ha nincs kellőképpen felvilágosítva, hogy csak a tappancsok mentén tisztítja fogait. Így a fognyaknál (íny+fog találkozása) meglehetősen sok lepedék marad. Következő nehézség, hogy a bracketekben futó ív miatt nem egyszerű a fogselymet behúzni a fogak közé.
Ezért a helyes technika, hogy a bracketsor alatt és fölött is jó alaposan meg kell mosni a fogakat kőrkörös mozgással, így biztosan nem marad ki sem a tappancs, sem a fognyak. Bátran lehet elektromos fogkefét használni, hiszen ennek a mozgása pont megfelelő. A fogközök tisztítását pedig egy speciális fogselyemmel vagy fogköz-kefével kell elvégezni. A fogselyem attól speciális, hogy nem tekercsben van, hanem már méretre van vágva és az egyik vége merevített, amit egyszerűen be lehet dugni a fognyakaknál a fogközbe. A fogköz-kefe alkalmas arra is, hogy a fogközökön túl a tappancsokat is megtisztíthassuk minden oldalról.
A nem hagyományos fogszabályozó bracketeknek van egy olyan kis zárszerkezetük, melyet a páciens egymaga nem tud tisztántartani, ez a fogorvos feladata, de segítségére lehet a napi egyszeri alapos szájvizes öblítés nagy nyomással. Viszont túlzásba vinni ezt sem szabad, mert a szájvízből kicsapódhatnak anyagok, melyek miatt elromolhat a zár.
Mindez leírva is hosszú, nemhogy kb 1,5-2 éven keresztül nap-mint nap végigcsinálni. Viszont minden téren kifizetődő dolog a fent leírtakat mégis pontosan betartani. Tapasztaltam már, hogy egy-egy kevésbé motivált betegem nem figyelt oda kellőképpen a megfelelő ápolásra. Ennek azt lett a vége, hogy a készülék eltávolításakor a tappancsokat körülvevő területen fehéres-barnás elszíneződéseket találunk. Ez nem más, mint kezdődő fogszuvasodás. Ezek egy része képes helyreállni magas fluor tartalmú paszta tartós alkalmazásának hatására, más részük már csak töméssel korrigálható.

fogszuvasodás


Nagyon fontos, hogy fogszabályozó kezelés alatt is rendszeresen felkeressük fogorvosunkat kontrollvizsgálat céljából. Ha ezt elmulasztjuk könnyen kialakulhat fogkőképződés ennek talaján pedig fogágybetegség, másrészről pedig fogszuvasodás. Fiatal pácienseimnek előszeretettel ajánlom a plakkfestő-tabletta alkalmazását. Ezt fogmosás után alkalmazva segít megmutatni, hogy melyek azok a területek, ahol nem volt elég alapos a tisztítás.
Összességében elmondható, hogy a megfelelően ápolt fogsor fogszabályozóval vagy anélkül elengedhetetlen része életünknek.

Oral-B Superfloss

 

Vissza