Szeged, Tisza Lajos krt. 63. +36 (30) 145 1401 Duo Dental Studio Kft.

Fogszabályozás

Fogszabályozás
A fogszabályozás, a fogak, fogmedercsontok és az állcsontok korrekcióját foglalja magába. Ez történhet kivehető- illetve rögzített készülékkel.

A fogszabályozás nem merül ki a fogak sorba állításában. Nagyon fontos, hogy a kezelés végén egy harmonikus eredményt kapjunk. Ez megmutatkozik a fogakon, az állcsontokon és az arcon, ezek egymáshoz viszonyított állapotán és leginkább páciens elvárásaiban. Nem egyszer tapasztaltam már szakmám során, hogy a páciens elvárása nem egyezett a „tankönyvben” tanultakkal és bármennyire törekedtem volna a tökéletes eredményre, neki nem az volt az elvárása. Hiába kellett volna az állcsontok, illetve a fogsorok egymáshoz viszonyított elhelyezkedésén változtatni, ha a beteg csak annyit szeretne, hogy „ ne legyenek ferdék a fogai”. Azt, hogy egy páciensnek pontosan milyen kezelésre és ezáltal milyen fogszabályozó készülékre van szüksége, csak pontos diagnózist követően, a szükséges dokumentáció (rtg-ek, gipszminta és fotók) birtokában lehet megmondani összeegyeztetve a beteg elvárásával.
 
A kezelés szemben az általános fogászati kezelésekkel nem merül ki egy-két találkozásból. Ez egy hosszabb folyamat. Általánosságban elmondható, hogy két év +/- fél év az aktív kezelési időtartam és ezután következik a fenntartó fázis. Ettől persze nem ritka az eltérés, főleg akkor, ha vegyes fogazati korban előkezelés is van.

Fontos, hogy a fogorvos és páciense között harmonikus kapcsolat alakuljon ki és értsék az egymással szemben támasztott elvárásokat. Fontos, hogy a páciens pontosan fogalmazza meg, hogy mi az, ami őt leginkább zavarja és amitől mindenképpen szeretne megszabadulni pl: kusza fogsor, kiálló fogak. Ugyanakkor számítson arra, hogy lesznek olyan dolgok, amit nem lehet pont úgy megvalósítani, mint ahogy azt ő elgondolta pl.: zavarja, hogy nem tökéletes a harapása, de ő csak felső fogszabályozót vagy csak éjszakai fogszabályozót szeretne.

Mint minden beavatkozásnak a fogszabályozásnak is van egy optimális időszaka, ez pedig a serdülőkorban bekövetkező növekedési kiugrás előtt van 1-1,5 évvel. A lányok 11-12 évesek, a fiúk pedig 13-14 évesek ez idő tájt. Így joggal beszélhetünk gyerek fogszabályozásról. Ők ebben az időben sokkal könnyebben viselik az ezzel járó megpróbáltatásokat, mint idősebb társaik. Nem is beszélve a felnőtt korban történő fogszabályozásról. Ilyenkor gyakori, hogy csak kompromisszumos megoldást tudunk elérni, mert a beteg nem megy bele egy-egy szükséges lépésbe. A felnőtt fogszabályozást nehezíti, hogy lassabb a fogelmozdulás, illetve számolnunk kell fogágybetegség lehetőségével.
Sokan szeretnének kivehető készüléket felnőtt korban, mert például az egyik foguk egy picit soron kívül helyezkedik el. Fontos hangsúlyozni, hogy azt, hogy kinek milyen készüléket kell viselnie a kezelés során, a diagnózis dönti el. Hiába szeretne kivehető készüléket, ha azzal nem lehet megoldani a fennálló problémát. Olykor érdemes kompromisszumot kötni az eredmény érdekében.


Nagyon fontos összefüggés áll fenn a testtartás és a fogszabályozás között. Ezt nagyon kevesen tudják, és így sokszor elmarad a tartáselemzés a fogszabályozás kezdetén. Pedig a vázizmoknak hatalmas szerepe van az egyes orthodonciai elváltozások kialakulásában és így a tökéletes eredmény eléréséhez nem elég csupán a fogak szintjén foglalkozni a fogszabályozással. Amikor a team munkáról esik szó, abba beletartozik egy ortopéd orvos vagy egy manuál terapeuta, aki felméri a test egyéb elváltozásait, egy személy, aki a kijelölt gyógytornát elvégezteti és felügyeli a gyakorlatok helyes kivitelezését, ő lehet személyi edző, vagy gyógytornász és szükség van egy logopédusra is, aki a beszédhibákat illetve a hibás funkciókat segít megszüntetni.

Vissza