Szeged, Tisza Lajos krt. 63. +36 (30) 145 1401 Duo Dental Studio Kft.

Hosszú út a szép mosolyért - Egy fiatal páciens átalakulása komplex kezelés során

Hosszú út a szép mosolyért - Egy fiatal páciens átalakulása komplex kezelés során
Az elmúlt években egyre inkább teret hódít a fogszabályozás, a szájsebészet és a mozgásszervi rehabilitáció összekapcsolódása, különösen akkor, ha összetett esetekről van szó. Épp egy ilyen sikertörténetet szeretnénk most bemutatni, ahol egy 26 éves férfi páciens kezelése, ugyan egy hónap híján 3 évet vett igénybe, de az elért célt tekintve, teljes mértékben hatásos volt.

A páciens kiindulási állapota magában foglalta a felső állcsont szűkületét, oldalsó keresztharapást, a jobb felső szemfog elakadását a szájpadlásban, valamint a jobb felső tej szemfog időn túli tartózkodását ugyanitt. Mindez nemcsak esztétikailag volt problémás, hanem funkcionális szempontból is kihívást jelentett. A bal alsó 5-ös fog csírahiánya és ugyanitt a bal alsó 5-ös tejfog időn túli tartózkodása szintén része volt a kiindulási problémáknak. Mindehhez hozzájárult a nyelvlökéses nyelés és a szájlégzés is, amely tovább rontotta a helyzetet.

 

 

A kezelés során a páciens komplex terápiában részesült, amely magában foglalta a fogszabályozást, a szájsebészeti beavatkozást, továbbá a mozgásszervi rehabilitációt is. Első lépésként a jobb felső szemfogat kellett sorba állítani, hogy ne gátolja a későbbi sagittális maxilla repesztését. Ez a folyamat 22 hónapot vett igénybe, de elengedhetetlen volt a további lépésekhez. Ezt követte a műtétileg támogatott felső állcsont repesztése és a Hyrax kezelés.

Az alsó fogív a 25. hónapban kapcsolódott be a kezelésbe, de szerves része volt a teljes terápiás folyamatnak. A 28. hónapban a bal alsó 5-ös tejfog eltávolítása és az ide tervezett implantátum beültetése szintén fontos lépés volt a kezelés során. A kezelés a 35. hónapban fejeződött be, mely idő alatt a páciens nemcsak a fogászati beavatkozásokon vett részt, hanem mozgásszervi rehabilitációra is járt. Ez segített neki megszabadulni a szájlégzéstől, amelynek részeként éjszakai ajak tapaszt is kellett alkalmaznia a páciensnek. Emellett a nyelvlökéses nyelés is megszűnt a rehabilitáció hatására. Tovább a jövőre tekintve tervben van még egy orrsövény plasztika is, hogy teljessé váljon a beteg terápiája.

A páciens hihetetlenül motivált és céltudatos volt végig az egész kezelés során. Figyelmesen követte testének változásait és reagált a kezelések hatásaira. Beszámolt arról, hogy alvási problémái megszűntek, és az arcának megjelenése is radikálisan megváltozott, valamint elmúltak a nyaki fájdalmai is. Az arc mozgékonysága és arcvonásai jelentősen javultak a mozgásterápia hatására. Bár a felső szemfog lassan mozdult a helyére, a többi beavatkozás gyorsan haladt, és a páciens állapota végül rengeteget javult.

 

 

A szájsebészeti munkát Dr. Zsótér Éva, a mozgásszervi rehabilitációt pedig Tomor Barbara végezte, akik kiemelkedő szakértelmet és precizitást tanúsítottak az egész folyamat során.

A páciens története egyértelműen mutatja, hogy a komplex fogászati és szájsebészeti terápia milyen kimagasló eredményeket érhet el, ha a páciens és a szakemberek együttműködése magas szintű és elkötelezett.

Fordulj hozzánk bizalommal és mi szakértő segítséget nyújtunk a fogszabályozás folyamatában!

Vissza