Szeged, Tisza Lajos krt. 63. +36 (30) 145 1401 Duo Dental Studio Kft.

Kezeléstervezés – avagy miért nem kap a páciens az első vizit alkalmával fogszabályozót

Kezeléstervezés – avagy miért nem kap a páciens az első vizit alkalmával fogszabályozót
Praktizálásom során néhány alkalommal volt rá példa, hogy a páciens már az első találkozáskor szerette volna, ha fogszabályozó készülékkel távozhat. Sajnos rossz hírrel kellett szolgáljak: ez nem megy ilyen gyorsan.

Az első kezelés tulajdonképpen nem is kezelés, hanem konzultáció. Ilyenkor van alkalma a páciensnek és az orvosnak megismerkedni egymással. Az orvos felméri a páciens igényeit, szemügyre veszi az elváltozás(oka)t és rövid tájékoztatást nyújt a kezelés lehetséges kimeneteléről.


Ahhoz, hogy pontos diagnózist és kezelési tervet állítson fel a doktor, szüksége van a fogak és a körülöttük lévő lágyrészek lenyomatára, mely alapján készülhet egy gipszminta. Így a páciens fogai akkor is rendelkezésre állnak, amikor Ő éppen máshol tartózkodik. Szükséges továbbá röntgenfelvételt készíteni, melynek segítségével a fogak gyökerei és az azok körül lévő csontok is láthatóvá válnak, igaz csak 2D-ben. Még jobb egy CB-CT felvétel, mely 3D-ben ábrázol. A teleröntgen (egy speciális felvételi forma) információt nyújt fogmedercsontok és a koponyacsontok méretéről, egymáshoz való viszonyáról. Ma a modern technika korában, a fényképek is szerves részét képezik a kezelési dokumentációnak. Készülnek szájfotók, melyen csak a fogak illetve a szájüreg látszik és készülnek arcfotók is. Ha ez mind megvan, kezdődhet a vizsgálódás. Ezek nagyon sok segítséget nyújtanak abban, hogy feltárjuk az elváltozás okát. Tartós eredményt csak akkor várhatunk, ha a deformitás okát megszüntetjük. Ez sokszor nem egyszerű feladat.

mérések a gipszmintán


Amikor egy kezelés tervét állítjuk össze, akkor legalább egy tucat mérést kell elvégezni mind a gipszmintán, mind a röntgenfelvételen, mind pedig a fotókon. Ezek is segítenek kideríteni a probléma okát illetve eredményét. Ha ezek megvannak, akkor meg kell tervezni, hogy az adott elváltozást milyen készülékkel lehet a leghatásosabban kezelni. Itt fontos szerepet játszik az is, hogy például egy gyermek hajlandó-e együttműködni és akár napi 14 órát viselni egy kivehető készüléket. Célszerű több alternatív lehetőséget felkínálni a páciensnek, ha engedi az eset. Ez ugyanis nem mindig lehetséges.
A következő találkozás alkalmával ismertetjük a kezelési tervet és a lehetőségeket a beteg számára. Ha kompromisszumot kell kötni, azt is fontos elmondani. Ha a döntés megszületett és ez dokumentálásra került, kezdődhet a munka. Amennyiben kivehető készülékkel megy a kezelés szükség van még egy lenyomatra, mely alapján a fogtechnika elkészíti a fogszabályozót. Ha viszont rögzített készülék kerül felhelyezésre tanácsos egy alapos fogkő-eltávolítás a felhelyezés előtt. Ilyenkor elkerülhetetlen az ínyvérzés, ami nagymértékben rontja a ragasztó kötését, így célszerű külön ülésben végezni a ragasztást.
Ha a fentieket összeszámolja az olvasó, akkor kiderül, hogy legkevesebb harmadik találkozásra kerülhet a fogszabályozó a páciens szájába, legyen szó akár kivehető akár rögzített készülékről.

Vissza