Szeged, Tisza Lajos krt. 63. +36 (30) 145 1401 Duo Dental Studio Kft.

Miben különbözik a szopás a cumizástól vagy az ujjszopástól?

Miben különbözik a szopás a cumizástól vagy az ujjszopástól?
A szopás, a cumizás és az ujjszopás a csecsemő- és gyermekkor szerves részét képezik, éppen ezért foglalkoztat számos kismamát és anyukát a kérdés, hogy ezek a tevékenységek miben térnek el egymástól és milyen hatással lehetnek gyermekeikre.

Elősorban tegyünk említést a szopásról, mely során fejlődik szinte minden normális arcfejlődést elősegítő izom. Az ajakizom fejlődése annak köszönhető, hogy a csecsemő azzal tartja a mellet, míg a nyelvizom azért indul fejlődésnek, mert a baba azzal nyomja fel a bimbót és a bimbóudvart a szájpadláshoz. Továbbá ahhoz, hogy a gyermek ki tudja préselni a tejöblökből a tejet, az alsó állkapocs folyamatos és intenzív munkára van kényszerítve. Ennek eredménye, hogy beindul az alsó állkapocs növekedése, illetve fejlődése. Fontos megjegyezni, hogy ez egy lényeges fázis a fejlődésben, hiszen születéskor a felső állkapocs sokkal előrébb van, mint a hátsó. A fent említett tényezők mind pozitív hatással vannak a gyermeki fejlődésre, valamint elősegítik a zárt szájtartást, amely helyes orrlégzés és a normális nyelvpozíció feltétele. Ezutóbbiak szükségesek a korrekt arcnövekedéshez és a szabályos fogsor kialakulásához. A szopás tehát nagymértékben hozzájárul a helyes orrlégzéshez, hiszen a jól szopó baba szájnyitás nélkül szopik, így csak az orrát használja légzésre. Lényeges, hogy a gyermek ülő vagy félig ülő állapotban igyon, különben az alsó állcsont és a nyelv a nemcsak légút egy részét zárja el, hanem a baba egyik orrnyílását is, amely a szájon történő levegővételt eredményezi. 

 

 

Most pedig térjünk rá a cumizásra és az ujjszopásra. A szopással ellentétben ezeknek a tevékenységeknek számos hátrányos hatása van a csecsemők fejlődésére, hiszen elektromyográfos vizsgálatok bizonyítják, hogy gyengítik az izmokat. A cumizás és az ujjszopás nem kényszeríti a csecsemőt szoros és zárt szájtartásra, amely a szájlégzés kialakulásához vezet. Ezek a tevékenységek viszont erősítenek nemkívánatos izmokat, mint például a buccinatort. Cumizás és ujjszopás során a baba beszívja arcát, ahol a buccinator izom elhelyezkedik, és nagy erővel benyomja a fogívet, amely szűkülésnek indulhat. 

 

 

Mindemellett, cumizás és ujjszopás esetén is a nyelv az alsó szájtérbe kerül, ahol akadályozza a helyes nyelvpozíciót és nyelést, melyek negatívan hatnak az arc és a fogazat fejlődésére. Összeségében a szopás jelentős mértékben eltér a cumizástól és az ujjszopástól. Míg a szopás pozitívan hat a baba fejlődésére és erősíti az izmokat, addig a cumizás és az ujjszopás inkább gyengíti az izmokat, illetve negatívan hatnak a baba fejlődésére. 

Vissza