Szeged, Tisza Lajos krt. 63. +36 (30) 145 1401 Duo Dental Studio Kft.

Milyen esetekben kell fogszabályozó?

Milyen esetekben kell fogszabályozó?
Sok páciensem Anyukája mondta már nekem, hogy „egyre több gyereknek kell fogszabályozó, bezzeg a mi időnkben még nem volt ilyen.” De volt, csak kevesebb figyelem jutott erre a problémára. Ma kicsit más világot élünk, mint 20-30 évvel ezelőtt. Ma a külsőségeké a főszerep.

A fogazat és az állcsontok kialakulása első sorban genetika. Ezalatt azt értem, hogy, a fogantatás pillanatában eldől, hogy milyen lesz a fogkészletünk (méret, alak, szín) és hogy ezek mekkora és milyen állcsontokban fognak ülni. Ha az embrionális fejlődés nem tökéletes, akkor alakulnak ki a fejlődési rendellenességek, ilyen például az ajakhasadék vagy a farkastorok. Ezek nagyon komplex kezelést igénylő betegségek.

Ha az örökölt fogazat és állcsont nagysága nincs szinkronban, akkor vagy nagy állcsontban ülő kicsi fogakat öröklünk, ami réses fogazatot eredményez vagy kicsi állcsontban elhelyezkedő nagy fogakat, ami pedig torlódást okoz. Egy-egy fog akár ki is szorulhat a sorból, ezek leggyakrabban a szemfogak azután a második kisőrlő fogak. Előfordulhat, hogy elő sem törnek a helyhiány vagy valamilyen más ok miatt. Ilyenkor elakadva a csontban maradnak.

A következő dolog, ami nagyon befolyásolja a fejlődést, az a növekedés alatt jelen levő rossz szokások. Ilyen az ujjszopás, a cumizás, köröm rágás vagy a szájlégzés és a nyelvlökéses nyelés. Ezek mindegyike felborítja a száj körüli izmok egyensúlyát és rossz irányba tolja a növekedést. Kialakulhatnak rendellenes harapások, elgyengülnek az ajkak így a nyelv kitolja a fogakat. Ezek felismerése a fogszabályozó szakorvos feladata. Kevesen tudják, hogy a fogak és az állcsontok állása szorosan összefügg a helyes testtartással. Ha valaki görbe, behúzza a nyakát és vállai előre esnek, akkor rövidülnek a nyakizmok ezzel együtt a nyelv alatti izmok is és ezek már a rágóizmokra is kihatnak. Az alsó állcsont kényszer hátsó pozícióban helyezkedik el, így disztálharapás alakul ki. Ez az állkapocs ízületre is hatással van.

Egy ilyen esetben gyógytornász segítségére is szükség van, hiszen amíg a kiindulási okot meg nem szűntetjük, addig a probléma örökösen visszatér. Sokszor kell logopédus segítségét is kérni, hogy a száj körüli izmokat megerősítse vagy, hogy például a nyelvet megfelelő helyre szoktassa.

Látható tehát hogy a fogszabályozás összetett megoldandó feladatok sora és a kezelése komplett csapatmunkát igényel.

 

Vissza