Szeged, Tisza Lajos krt. 63. +36 (30) 145 1401 Duo Dental Studio Kft.

Bimaxilláris fogszabályzó készülékek

A köznyelvben a kivehető készüléket nevezik nagyon helytelenül „esti, éjszakai” fogszabályozónak. Ezeknél az eltávolítható készülékeknél különösen fontos, hogy a páciens legalább napi 14-16 órát viselje az eszközt. Hatás csak így érhető el vele. Ezeket a készülékeket leginkább serdülő kor előtt alkalmazzuk. Ebben az életszakaszban van arra lehetőség, hogy konzervatív módon befolyásoljuk az állcsontok növekedését.

Mindkét állcsontra kiterjedő eszköz. A szájban lazán ülő, általában kivehető eszköz, amely a fogakra és a koponyacsontokra ható izomerőket változtatja meg. Passzív izommunkát eredményez. Így konzervatív módon befolyásolható a csontállomány és a hozzá kapcsolódó lágyrész. Ezeknek az eszközöknek a viselése nagy fegyelmezettséget és együttműködést igényel. Napi hordási idő 14- 16 óra. Cserébe viszont látványos eredmények érhetők el és akár a felnőttkori állcsont ortopédiai műtétek is elkerülhetők vele. 6., 7., 8. ábrán látható egy bimaxilláris készülék, és a hozzá tartozó kiindulási állapot illetve a készülék szájon kívül. A 6-os és 7-es ábrán látható, hogy az alsó és a felső metsző fogak közötti távolság igen jelentősen csökkent, így helyezve új pozícióba az alsó állcsontot. Ugyanez a korrekció felnőtt korban már javarészt csak műtéttel végezhető el. Ez ugyan nem gyors fogszabályozási módszer, de nagyon látványos és tartós eredmények érhetők el.


Ezeket a készülékeket csak serdülő korban javasolt használni, amikor zajlik a jelentős növekedési fázis. Ilyenkor lehet a legjobban befolyásolni a növekvő izmokat és ezzel együtt az ízületeket. Felnőtt korban már csak jóval csekélyebb módon lehet ezeken változtatni. Ilyenkor a hangsúly az aktív izommunkán van. Tehát ekkor tornával lehet eredményt elérni. Ha ugyanakkora változást szeretnénk elérni egy felnőtt páciensen, mint egy serdülőn, akkor az már csak műtétileg lehetséges.

Bimaxilláris készülék előtt
6. ábra - Bimaxilláris készülék előtt
 
Bimaxilláris készülék szájban
7. ábra - Bimaxilláris készülék szájban

 

Bimaxilláris készülék felépítése
8. ábra - Bimaxilláris készülék felépítése
Hansa funkiószabályozó
9. ábra - Hansa funkiószabályozó, bimaxilláris készülék mely a növekedést befolyásolja
aktivátor
10. ábra - aktivátor 1
11. ábra - aktivátor 2