Szeged, Tisza Lajos krt. 63. +36 (30) 145 1401 Duo Dental Studio Kft.

Egyéb rögzített fogszabályzó készülékek

Ebbe a csoportba sok különböző funkciójú készülék tartozik melyeknek egyetlen közös vonása, hogy a páciens számára nem eltávolítható.

Passzív rögzített fogszabályozó:
 

  • Helyfenntartó, korai tejfog eltávolítás következtében alkalmazandó készülék.
  • Retenciós ív, mely a frontfogak nyelv felőli felszínére van felrögzítve, megakadályozva ezzel a rögzített készülékes kezelés után a fogak visszarendeződését (9. ábra).
Rögzített retenciós ív
Rögzített retenciós ív

Aktív rögzített fogszabályozó:

  • transzpalatinál ív- a szájpadlás boltozatán transzverzális irányban átívelő készülék, mely egyrészt horgonylatot biztosít, másrészt a nagyőrlők mozgatását teszi lehetővé bizonyos mértékben.
  • lingual ív- mechanikailag ugyanaz mint a transzpalatinal ív, csak az alsó fogíven van és a az alsó frontfogak mögött húzódik az ív.
lingual ív
A lingual ív ebben az esetben helyfenntartóként funkcionál a maradó négyesek előtöréséig. A bracketek sokkal később kerültek fel, mint ahogy a helyfenntartó. Ez a tej négyes fogak romlása miatt és korai eltávolításuk miatt alakult így.
  • lip bumper: az alsó ajkat eltartja a fogaktól, így húzó hatást fejt ki a csonthártyára és ezáltal növekedés érhető el az alsó állcsont elülső felszínén. Kikapcsolja a túlműködő alsó ajakhoz tartozó izmokat.
lip bumper
Ez a készüléktípus eltartja az alsó fogaktól a lágyrészeket így serkenti az alsó állcsont elülső részét növekedésre. Segít a kóros izomfunkciókat kikapcsolni.
  • nyelvrács: segít kiküszöbölni és megszűntetni a nyelvlökéses nyelést.
  • quad helix: a transzpalatinál ívhez hasonlóan a felső állcsonton tudunk alakítani a segítségével. A felső állcsont szélesítésére ad lehetőséget, az első nagyőrlő fogak asszimmetrikus mozgatását teszi lehetővé.
  • ferdesík: a frontális keresztharapást segít kiküszöbölni. Azaz ha az alsó fogak előrébb helyezkednek el mint a felsők.
ferdesík frontális keresztharapás megszüntetésére
ferdesík frontális keresztharapás megszüntetésére
  • hyrax: a sutura palatina medialis, azaz a nyílirányú szájpad varratot elcsontosodás előtt ezzel a készülékkel lehet tágítani, ezáltal szélesíthetjük a felső állcsontot.
Hyrax készülék
Hyrax készülék mely transzverzálisan tágítja a felső állcsontot. A sikert mutatja a felső metszőfogak között nyílt rés és hogy nem a felső örlők dőltek kifelé