Szeged, Tisza Lajos krt. 63. +36 (30) 145 1401 Duo Dental Studio Kft.

Multibracket fogszabályzó készülékek

Ezek a klasszikus értelemben vett rögzített fogszabályozók. A kis tappancsok, szaknyelven bracketek egyesével a fogzománchoz rögzülnek, melyeken keresztül halad a készülék „motorja” az ív. Az ilyen fogszabályozó készülékek között elhelyezkedés szerint megkülönböztetünk „külső”- a fogak ajak felé eső felszínén lévő és „belső” a nyelv felé helyezkedő fogszabályozó fogszabályozó típusokat. Anyagukat tekintve készülhetnek fémből (1., 2., 3. ábra), illetve esztétikus anyagból (4. ábra). A fogszínű vagy esztétikus fogszabályozó készülhet kerámiából, zafír kristályból vagy műanyagból (ez nem túl elterjedt).

Fém rögzített fogszabályozó készülék
1. ábra - Fém rögzített fogszabályozó készülék

 

 Fém rögzített fogszabályozó készülék már az alsó is felragasztva
2. ábra - már az alsó is felragasztva

 

Fogszabályzás befejezés után
3. ábra - befejezés után

 

A fogak külső felszínén rögzített esztétikus fogszabályozó készülék, kerámia
4. ábra - A fogak külső felszínén rögzített esztétikus fogszabályozó készülék, kerámia

 

Felnőtt korban igyekszenek az emberek eltitkolni, hogy éppen kezelés alatt állnak. Nem szeretnék közszemlére tenni a fogszabályozójukat. Nekik javasolt a nyelv felől elhelyezkedő készüléket viselni, amit éppen ezért láthatatlan fogszabályozónak hívnak (5. ábra). Ugyan a külső szemlélő számára láthatatlan a fogszabályozó, de viselőjének kicsivel nagyobb kellemetlenséget okoz, mint a fogak külső felszínén elhelyezkedő. Ez amiatt van, hogy a nyelv egy jóval érzékenyebb szerv, mint az orca.

Láthatatlan fogszabályozó
5. ábra - Láthatatlan fogszabályozó


Ezek a bracketek oldható módon vannak rögzítve a fogzománchoz, így bármiféle maradandó károsodás nélkül lehet eltávolítani őket a kezelés végén. Viszont így megvan rá az esély, hogy ha valaki nem tartja be a viselési szabályokat, hogy esetleg leesik egy-egy tappancs még a kezelés vége előtt. Ilyenkor ezt pótolni kell.

A rögzített multibracket rendszernél gyakori hogy a két állcsont kismértékű nyílirányú eltérését intermaxilláris gumihúzással (6. ábra) rendezzük. Ez az erő passzív módon keletkezik az izmokban, így ilyenkor nagy szerep jut az aktív tornának is.

Intermaxilláris gumihúzás rögzített fogszabályozó készülék mellett
6. ábra - Intermaxilláris gumihúzás rögzített fogszabályozó készülék mellett


Elmondható, hogy szép, szabályos fogsor kialakítása legegyszerűbb és leggyorsabb módja a rögzített fogszabályozó készülék. Ez nem olcsó fogszabályozási módszer, de ha csak a fogak sorba rendezése a cél javasolt inkább ezt a módszert választani, mint a kivehető készüléket. (Ez a választás jobbára csak vegyes fogazati korban van meg.)
A rögzített fogszabályozók között is van különbség: vannak hagyományos készülékek, melynél az ívet színes gumik rögzítik (7. ábra) a kis tappancsokhoz és vannak az újak az úgynevezett „lágy erejű fogszabályozók” (8.ábra) melyeknél a kis tappancsnak van egy speciális zárszerkezete és az rögzíti az ívet.

Hagyományos fogszabályozó készülék színes gumikkal
7. ábra - Hagyományos fogszabályozó készülék színes gumikkal

 

“lágy erejű” fogszabályozó készülék
8. ábra - “lágy erejű” fogszabályozó készülék

 

lingualis mutibrackett készülék
9. ábra - lingualis mutibrackett készülék

 

lingualis mutibrackett készülék
10. ábra - lingualis mutibrackett készülék: a rögzített készülékek olyan fajtája mely a fogak nyelv felőli felszínén helyezkedik el, így láthatatlan a külső szemlélő számára. Jelen esetben részlegesen van felhelyezve, szemfogtól szemfogig.

 

Rögzített fogszabályozók ellenőrzése

A rögzített fogszabályozók ellenőrzése havi rendszerességgel történik. Ha ez kimarad, az nyújtja a fogszabályozás időtartamát. Ahhoz, hogy a kezelési tervben rögzített idő alatt sikerüljön befejezni a rögzített készülékes kezelést, fontos betartani a viziteket és a doktor kéréseit, illetve utasításait. Gyakori, hogy a kezelés idején a páciensnek különféle feladatai vannak, mint például a gumihúzások alkalmazása és az állcsont torna. Ezek elvégzésétől nagyban függ a kezelés sikeressége. Rendelőnkben nincsenek felesleges ülések és időhúzás. A kezelés a lehető leggyorsabban kerül befejezésre. Az, hogy kinél milyen gyorsan haladhat a folyamat egyedi, mindig a páciens szervezetétől függ.

Dr. Pintér Mónika
Dr. Pintér Mónika
Fogszabályozás szakfogorvosa